yvonne@cesartherapiebaarle.nl

De Geerstraat 2A - Baarle-Nassau | Van Leuvenlaan 2 - Alphen  |  013-5072061

   
  Home  
  Oefentherapie Cesar
 
  Werkwijze  
Klachten
Praktijkinformatie
Folders en links
Contact en
formulieren

Spanningsklachten

Veel mensen hebben lichamelijke klachten gerelateerd aan spanning en stress. Vaak zijn deze van kortdurende aard. Dit soort klachten ontstaat meestal door een verstoring in het evenwicht van onze belasting en belastbaarheid in het dagelijks leven. Fysieke en mentale belasting spelen hierin een rol.

 

Vaak blijven we maar gas geven en zijn we ons niet meer bewust van het feit dat we ook regelmatig even op de rem moeten trappen.

Dan word het steeds moeilijker om te remmen en kun je uit balans raken.

 

Klachten


Overbelasting kan zich uiten in spier- en gewrichtspijn in o.a. nek, schouders en rug, hoofdpijn, benauwdheid, druk op de borst, hartkloppingen, duizeligheid, maag- en buikklachten, verlaagde weerstand, vermoeidheid en (chronische) onbegrepen pijnklachten.
Mentaal kan het leiden tot lusteloosheid, onrust, slecht slapen of juist te veel slapen, concentratieproblemen, piekeren, onzekerheid, niet meer kunnen genieten en ontspannen, overmatig eten of alcohol gebruiken.

 

Behandeling

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat lichaamsgerichte oefeningen helpen om deze klachten te verminderen en beheersbaar te maken. De oefeningen richten zich op het beter leren kennen van uw lichaam en ademhaling. Door het regelmatig herhalen van de oefeningen ontstaat herkenning van spanningen in het dagelijks leven. Deze bewustwording is essentieel om spanningen te kunnen reguleren.

U krijgt inzicht in de oorzaak van de klachten en factoren die de klachten in stand houden en het herstellen van innerlijke rust in het lichaam. Dat is aan te leren met behulp van ontspannings- en aandachtsoefeningen (mindfulness). U leert zo de signalen die het lichaam afgeeft bij stress te herkennen en te hanteren. Door therapeutische gesprekken proberen we de problemen helder te krijgen, deze te verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren. Wanneer nodig kan er ook gebruik gemaakt worden van cognitieve gedragsmethoden, waardoor u meer inzicht krijgt in uw gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan.

 

U leert belasting en belastbaarheid goed op elkaar af te stemmen. Uw belastbaarheid kunt u vergroten o.a. door het verbeteren van houding en conditie.

 

<< terug naar overzicht klachten