yvonne@cesartherapiebaarle.nl

De Geerstraat 2A - Baarle-Nassau | Van Leuvenlaan 2 - Alphen  |  013-5072061

   
  Home  
  Oefentherapie Cesar
 
  Werkwijze  
Klachten
Praktijkinformatie
Folders en links
Contact en
formulieren

Artrose

Patiënten met artrose aan de heup- en kniegewrichten krijgen vanaf 1 januari 2018 vanuit de basisverzekering 12 behandelingen vergoed.

 

Artrose of gewrichtsslijtage is een reumatische aandoening die het kraakbeen in de gewrichten langzaam aantast. Men spreekt ook wel van 'gewrichtsslijtage'. Artrose komt onder andere voor in de gewrichten van de heup en de knie, maar ook de nek, de onderrug en de handen.

 

Klachten

Een achteruitgang in de kwaliteit van het kraakbeen hoeft niet meteen tot klachten te leiden, maar op den duur kan pijn het gevolg zijn. Deze pijn ontstaat meestal geleidelijk en treedt vooral 's ochtends op en bij bewegen en belasten van het gewricht. Ook het beginnen met bewegen na een periode van rust kan pijnlijk zijn. Bovendien kan stijfheid ontstaan en is het mogelijk dat coördinatie en spierkracht afnemen. Artrose in de heup of de knie kan belemmeringen veroorzaken bij lopen, gaan zitten en traplopen. Mensen met ernstige artrose kunnen zich vaak moeilijk verplaatsen en zijn soms onvoldoende in staat zichzelf te verzorgen (bijvoorbeeld problemen met het aantrekken van schoenen).

 

Behandeling

Door je houding en dagelijkse bewegingen aan te passen, belast u de gewrichten op een effectievere manier. Zo ontstaat er een verbeterd evenwicht tussen wat u doet (belasting) en wat uw lichaam aankan (belastbaarheid).

Uw spieren en pezen rondom het aangedane gewricht worden sterker. Hierdoor kan de kracht die op uw gewricht komt beter opgevangen worden. Ook de soepelheid van het gewricht kan verbeteren. Zo ontstaat een verbeterde conditie. Indien nodig kan er ook gewerkt worden aan ontspanningstechnieken, om met de eventuele pijn om te gaan. U kunt het geleerde meteen toepassen in de voor u belangrijkste dagelijkse bewegingen.

 

Vergoeding

Oefentherapie bij artrose van knie en heup is bewezen effectief. Vandaar dat de behandeling wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

De vergoeding geld voor maximaal twaalf behandelingen per periode van twaalf maanden. In de praktijk is gebleken dat wekelijks een behandeling gedurende acht tot twaalf weken gemiddeld voldoende is om een patiënt de optimale bewegingsstrategieën aan te leren om klachten te verminderen.

   

 

 

 

<< terug naar overzicht klachten